Территория загадок
Этот день в истории:
...
Веб-камера МКС
Новости
Мини-чат
200
Главная » 2010 » Ноябрь » 25 » Документальний фільм про метеорити, що випали на Закарпатті (Відео)
00:29
Документальний фільм про метеорити, що випали на Закарпатті (Відео)

Метеорити Закарпаття у документальній стрічці (Відео)

«Територія загадок» пропонує вам переглянути скорочену версію (видалено те, що менше стосується Закарпаття) документального фільму мукачівської ТРК «М-студіо» про метеорити, які в різний час випадали на території Закарпатської області. Фільм вийшов у рамках програми про загадкові явища – «Територія загадок». Це перша спроба на закарпатському телебаченні зробити науковий фільм, яких так бракує в ефірі регіональних телеканалів.


У фільмі розповідається про 2 метеорити, які випадали на Закарпатті. Один із них досі не знайдено. Це так званий Карпатський болід, що випав 2001 року неподалік села Тур`я - Ремети (Перечинський район). Його не знайдено, проте сфотографовано словацькими астрономічними обсерваторіями, що підтверджує факт його падіння (фото наявне у фільмі). Розповідають про цю подію і численні очевидці, що спостерігали того дня спалах у небі. 

Також у фільмі йдеться про найбільший в Європі метеоритний дощ, що дістав назву «Княгинський» (впало понад 1200 каменів), який випав на території Ужанського нацпарку неподалік села Княгиня (Великоберезнянський район) у далекому 1866 році, коли село ще належало до Австро-Угорщини. У те, що з неба може впасти каміння в ті давні часи вірили не всі, а ті хто вірив, вважали метеорити – «посланцями Бога». У фільмі розповідається про те, як селяни пережили цю подію, до чого призвело падіння найбільшого метеориту, та як змінилося життя людей, що проживали поряд з цим місцем. Цікаво, що опісля на кратерному полі, на Великоберезнянщині, побував відомий французький письменник-фантаст Жюль Верн.




Знімальна група ТРК «М-студіо» разом з астрономами виїхала на обидва місця падіння метеоритів, аби зібрати про них якомога більше інформації, а якщо пощастить, то й знайти частинку від метеорита ! Зокрема зібрано унікальні фотографії, малюнки з місця падінь та записки очевидців. Як виявилося, з Княгинським метеоритом пов’язаний ще один цікавий факт: один геолог після детального аналізу метеориту (через мікроскоп) помітив на ньому мікроскопічні сліди життя ! Він зробив фотографії, які були передані самому Чарльзу Дарвіну і схвалені ним. ( усі докази представлені у фільмі «М-студіо»). Таким чином це породжує, так звану, гіпотезу панспермії – ідею зародження життя на Землі, згідно з якою космічні тіла, метеорити, можуть переносити життя (життєздатні бактерії) із одних планет на інші.

Також у фільмі йдеться про те, чим цінні метеорити та чому «чорні метеоритники» так старанно намагаються знайти болід, що випав у Карпатах. Розглядаються також деякі версії стосовно того, чому метеорит досі не знайдений. Одна з них – над Тур`я Реметою випала гігантська льодова глиба (кріометеорит), що з часом розтанула.

Таким чином, експертами та доповідачами з даної теми у фільмі виступають: закарпатські астрономи, дослідники метеоритики, геологи, селяни Княгині, кліматологи, працівники Ужанського нацпарку, астрофізики.

Нагадаємо, що «Метеорити – носії життя чи смерті» - це лише один фільм із наукової серії. Також в ефірі ТРК «М-студіо», у різний час, вийшли програми: «Привиди: загублені між двома світами», «НЛО на території Закарпаття», «Геопатогенні зони Закарпаття» та «Шершні-вбивці». Ці фільми можна переглянути на сайті програми «Територія загадок», - http://riddles.uz.ua/load


Повна назва: Метеорити – носії життя чи смерті

Виробництво: ТРК «М-студіо»

Рік виходу: 2010

Мова: українська

Тривалість – 41 хв. 27 сек.

Автор – Віктор Тар

Оператори – Іван Симчина, Юрій Ярохович

Актори – Василь Фурдь, Віктор Добряк, Ігор Товт



Просмотров: 2898 | Добавил: Moon | Теги: болід, Туря-Ремети, закарпаття, княгиня, Метеорити | Рейтинг: 4.3/3
Всего комментариев: 1
1 KDet   (14.02.2011 23:05)
exciting

Имя *:
Email:
Код *:
Статьи по теме

Фазы Луны

Случайное фото
Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Copyright "Территория загадок" © 2014